Η Εταιρία | Επικοινωνία | Μετάβαση στη αρχική
  Μετάβαση στη αρχική

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

   Νέα  |  Προϊόντα  |  Ενδεικτικά Έργα  |  Θεωρήματα - Νόμοι  |  Συνδεσμολογίες  |  Σύνδεσμοι  |  Διάφορα  |  F.A.Q.  
  Πώς Να  |  Πίνακες  |  Φωτογραφικό Αρχείο  |  Έντυπα  |  Ρωτάτε & Απαντάμε  |  Περιοχή Μελών |  Προϊόντα Stock  
     

 

ΝΕΑ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2005
     
Εφαρμογή της νομοθεσίας ζητά η ΠΟΣΕΗ    
 

Να ξεκινήσουν αμέσως οι επανέλεγχοι των εσωτερικών εγκαταστάσεων


Επανέρχεται η ΠΟΣΕΗ σε ένα πάγιο αίτημα της για τον επανέλεγχο των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

Ο επανέλεγχος των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων είναι ένα θέμα που θίγουν συνεχώς οι ηλεκτρολόγοι και ένα από τα πάγια αιτήματα του κλάδου.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων (ΠΟΣΕΗ) επανέρχεται με νέα επιστολή που απευθύνει στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα (η προηγούμενη έχει σταλεί στις 17 Ιουνίου 2004).
Παράλληλα επισημαίνει ότι εκτός από το καθαρά νομικό θέμα, ο επανέλεγχος αφορά την ασφάλεια του καταναλωτικού κοινού και την ποιοτική λειτουργία των εσωτερικών ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.Η επιστολή που απέστειλε η ΠΟΣΕΗ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

 

 

Κλικ για μεγέθυνση

 
 

«Κύριε υπουργέ,
Σε συνέχεια του εγγράφου μας με αριθμό πρωτ. 396/17-6-2004 σχετικού με τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο των εργοληπτών ηλεκτρολόγων και της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης με το γενικό γραμματέα Βιομηχανίας κ. Σπύρο Παπαδόπουλο και τους αρμοδίους υπηρεσιακούς παράγοντες, σας ενημερώνουμε για το θέμα της ενεργοποίησης και εφαρμογής του επανελέγχου των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων (Άρθρο 7 παρ 3 του ν. 4485/1965 και υπουργική απόφαση με αριθμό 41392 /13189 /3281/20/22-1-1976).
»Ο επανέλεγχος των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων έχει θεσμοθετηθεί με το άρθρο 7 παρ 3 του ν. 4483/1965 και με την υπουργική απόφαση με αριθμ. 41392/13189/3281/20/22-1-1976.
Από το 1976 μέχρι σήμερα δεν εφαρμόστηκε ποτέ ο επανέλεγχος των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, με ευθύνη της Πολιτείας αλλά και της ΔΕΗ ΑΕ, η οποία αρνιόταν ως ΔΕΗ και αρνείται ακόμη και σήμερα ως ανώνυμη εταιρία να εφαρμόσει νόμο του ελληνικού κράτους.

Ασφάλεια

»Ο επανέλεγχος των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων αφορά την ασφάλεια του καταναλωτικού κοινού, τη σωστή λειτουργία των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, την προσπάθεια εξοικονόμησης και ορθολογικής χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας και την ποιοτική αναβάθμιση των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων μετά από κάποια χρόνια λειτουργίας τους.
»Η χώρα μας έχει το θλιβερό προνόμιο να κατέχει υψηλή θέση στην κατηγορία των θανατηφόρων ατυχημάτων από ηλεκτροπληξία.
Αυτό οφείλεται αποδεδειγμένα στο γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στις εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις είτε αυτός είναι ο θεσμοθετημένος περιοδικός έλεγχος (επανέλεγχος) στις υπάρχουσες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις είτε ο θεσμοθετημένος δειγματοληπτικός έλεγχος στις καινούργιες και υπάρχουσες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.
»Οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι στις υπάρχουσες εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις πραγματοποιούνται πλήθος παρεμβάσεων και τροποποιήσεων (μετά την ηλεκτροδότηση τους και με το πέρασμα των χρόνων) από ανθρώπους που δεν έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις (άδεια εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου) ή από τεχνικούς κάθε ειδικότητας.
»Από τη στιγμή που δεν εφαρμόζεται ο περιοδικός έλεγχος (επανέλεγχος), ο οποίος θα έδινε τη δυνατότητα στον υπεύθυνο αδειούχο εγκαταστάτη ηλεκτρολόγο να ελέγξει και να επαναφέρει τη σωστή και ασφαλή λειτουργία τους, οι παλιές εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας του καταναλωτή βρίσκονται σε επικίνδυνο σημείο.
»Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επικίνδυνη πραγματικότητα για την Αθήνα, όπου οι γειώσεις προστασίας έχουν καταστραφεί, λόγω της αντικατάστασης του μεταλλικού δικτύου της ΕΥΔΑΠ αλλά και των δημοτικών έργων που πραγματοποιούνται, με αποτέλεσμα οι παλιές και οι ανέλεγκτες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις να μην παρέχουν καμιά ασφάλεια και προστασία.
»Με τη συμμετοχή μας στην αρμόδια ομάδα εργασίας του Υπουργείου Ανάπτυξης επιβεβαιώσαμε το ενδιαφέρον μας σε αυτό το κρίσιμο θέμα και με τις έγγραφες προτάσεις που καταθέσαμε αναφερθήκαμε στο γεγονός ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει και η μη εφαρμογή του επανελέγχου των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.


Πολιτική βούληση


»Κύριε Υπουργέ, στη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Ανάπτυξης, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης ενημερωθήκαμε ότι η εφαρμογή του επανελέγχου αποτελεί σαφώς σοβαρό θέμα, αλλά απαιτείται πολιτική βούληση και πολιτική απόφαση για να ενεργοποιηθεί και να εφαρμοσθεί η ισχύουσα νομοθεσία. Για το λόγο αυτό, η Ομοσπονδία μας, ο κλάδος των εργοληπτών ηλεκτρολόγων, ζητάει από εσάς να πάρετε αυτή την πολιτική απόφαση και να επιβάλει η Πολιτεία στη ΔΕΗ ΑΕ να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία.
»Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από μια διαδικασία η οποία θα προχωρήσει βήμα - βήμα και σε βάθος χρόνου, με έναρξη του επανελέγχου από τις πολύ παλιές εγκαταστάσεις, ώστε σταδιακά να φτάσουμε στις νεότερες.
Στόχος πρέπει να είναι η συνεχής και αυτόματη εφαρμογή του επανελέγχου».


Η ΠΟΣΕΗ ζητάει
την ενεργοποίηση
και εφαρμογή
του επανελέγχου
των εσωτερικών
ηλεκτρικών
εγκαταστάσεων.

 
Της Μαρίας Χρονοπούλου