Η σωστή επιλογή ηλεκτροκινητήρα |
|
Τα είδη, οι εφαρμογές και οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν από την απόκτησή τους.
|
Ένας ηλεκτροκινητήρας θα μπορούσε να οριστεί ως μια ηλεκτρομηχανική διάταξη μετατροπής της ηλεκτρικής ενέργειας σε κινητική ενέργεια, με τη μορφή περιστροφικής κίνησης.
Η αρχή λειτουργίας ενός ηλεκτροκινητήρα εναλλασσόμενου ρεύματος βασίζεται στη λειτουργία ενός μαγνητικού πεδίου στο στάτη, το ακίνητο δηλαδή μέρος της ηλεκτρικής μηχανής, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον εξαναγκασμό σε περιστροφή του δρομέα, που αποτελεί το περιστρεφόμενο μέρος του κινητήρα.
Ασύγχρονος κινητήρας
Η εξάπλωση και χρήση των ασύγχρονων κινητήρων εναλλασσόμενου ρεύματος είναι καθολική σε όλες σχεδόν τις εφαρμογές ανεξάρτητα των ιδιαιτέρων απαιτήσεών τους.
Η απλή σχετικά κατασκευή των ασύγχρονων μηχανών και ιδιαίτερα των κινητήρων βραχυκυκλωμένου δρομέα, καθώς επίσης και η συμπεριφορά τους κατά την
λειτουργία σε εφαρμογές και περιβάλλοντα με ιδιαίτερες απαιτήσεις, αποτελούν τους βασικότερους λόγους για τους οποίους ο ασύγχρονος κινητήρας εναλλασσόμενου ρεύματος κέρδισε έδαφος έναντι των υπολοίπων.
|
Μεταξύ των πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει ένας
ασύγχρονος κινητήρας είναι ο μικρός συγκριτικά
όγκος του.
|
Μεταξύ των πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει ένας ασύγχρονος κινητήρας είναι ο μικρός συγκριτικά όγκος του (ο οποίος διαρκώς μειώνεται με την πρόοδο της τεχνολογίας στον τομέα των μαγνητικών υλικών), η αντοχή του σε σκληρές συνθήκες εργασίας, η μεγάλη διάρκεια ζωής του και το χαμηλό σχετικά κόστος συντήρησης.
Φυσικά ως μηχανή παρουσιάζει και μειονεκτήματα. Χαρακτηριστικά για τον κινητήρα βραχυκυκλωμένου δρομέα μπορούμε να αναφέρουμε ότι εμφανίζει χαμηλό συντελεστή ισχύος, μεγάλο ρεύμα εκκίνησης και δυσχέρεια στη ρύθμιση της ταχύτητάς του.
Ρυθμίσεις
Για την επίτευξη της ρύθμισης της αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε σύνθετες ηλεκτρονικές διατάξεις
Ειδικότερα στο θέμα της ρύθμισης της ταχύτητας του κινητήρα, οι σύγχρονες εφαρμογές απαιτούν ακριβή αριθμό στροφών.
Μερικές από τις εφαρμογές, στις οποίες χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο ο ασύγχρονος κινητήρας, είναι οι ακόλουθες : μεταφορικές ταινίες, κοχλίες, πιεστικά συστήματα, μίξερ, γκαραζόπορτες, βιομηχανικοί ανεμιστήρες και εξαεριστήρες, κυκλοφορητές, ανυψωτικά μηχανήματα, εργαλειομηχανές ( CNC) και πλήθος άλλων εφαρμογών που είναι δύσκολο κανείς να απαριθμήσει.
Για την επιλογή ενός ηλεκτροκινητήρα θα πρέπει μεταξύ άλλων να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως το δίκτυο τροφοδοσίας (μονοφασικό ή τριφασικό, τάση τροφοδοσίας και συχνότητα) και οι απαιτήσεις της συγκεκριμένης εφαρμογής, οι οποίες καθορίζουν : την ισχύ του κινητήρα, τον επιθυμητό αριθμό στροφών, την απαιτούμενη ροπή και το βαθμό προστασίας που θα πρέπει η μηχανή να παρέχει.
|
Γράφει ο Νίκος Κιμουλάκης |
|
|