Διακοπή ουδετέρου σε τριφασική ουδετερωμένη εγκατάσταση |
|
Του καθηγητή Μιλτιάδη Κάπου |
Ερώτηση: Τι θα συμβεί αν διακοπεί ο ουδέτερος σε μια ουδετερωμένη τριφασική εγκατάσταση 230/400 V ;
Απάντηση: Αν διακοπεί ο ουδέτερος σε μια τριφασική εγκατάσταση στις τριφασικές καταναλώσεις που λειτουργούν χωρίς ουδέτερο δε θα υπάρχει πρόβλημα και θα συνεχιστεί η λειτουργία τους κανονικά αν έχουμε συμμετρικά φορτία ανά φάση.
Το πρόβλημα όμως θα παρατηρηθεί στις μονοφασικές καταναλώσεις όταν η ανά φάση κατανομή των φορτίων που βρίσκονται σε λειτουργία διαφοροποιείται σε ισχύ. |
|
Στη φάση που έχουμε το μικρότερο αριθμό λυχνιών, αυτές κινδυνεύουν να καούν αφού θα βρεθούν σε υπέρταση. Όταν καταστραφούν τα μικρά φορτία της μιας φάσης, αυτή η φάση θ΄ απομονωθεί, οπότε τα φορτία των άλλων δυο φάσεων θα τεθούν αυτόματα σε σειρά στην πολική τάση η οποία θα κατανεμηθεί στα δύο τμήματα και η ανά κατανάλωση τάση θα περιορισθεί οπότε θα μειωθεί και η ένταση του φωτισμού.
Όταν λοιπόν διακρίνουμε το φαινόμενο να καίγονται οι λαμπτήρες που τροφοδοτούνται από μια φάση και να μειώνεται η ένταση του φωτισμού στους υπόλοιπους λαμπτήρες, θα πρέπει ν΄ αναζητήσουμε το πρόβλημα στη διακοπή του ουδετέρου. Αυτό το πράγμα συνέβη και στα Χανιά το 1963 όταν σε μεγάλη εγκατάσταση κόπηκε ο ουδέτερος αγωγός στον υποσταθμό της ΔΕΗ, χωρίς να υπάρχουν γειώσεις σ΄ επαφή με τον ουδέτερο που βρίσκονταν προς την πλευρά των καταναλώσεων.
Αντίθετα αν κοπεί ο ουδέτερος πέρα από την παροχή μας κι έχουμε γείωση μικρής αντίστασης, το πρόβλημα είναι μικρότερο αφού κατά ένα τμήμα του θα λειτουργεί διά της γειώσεως.
Τεχνικές Εκδόσεις Μιλτ. Κ. Κάπου (μέγεθος 66KB)
Για την ανάγνωση του αρχείου, απαιτείτε το Adobe Reader (download)
|