Ç Åôáéñßá | Επικοινωνία | ÌåôÜâáóç óôç áñ÷éêÞ
  ÌåôÜâáóç óôç áñ÷éêÞ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

   Νέα  |  Προϊόντα  |  ÅíäåéêôéêÜ ¸ñãá  |  Θεωρήματα - Νόμοι  |  Συνδεσμολογίες  |  Σύνδεσμοι  |  ÄéÜöïñá  |  F.A.Q.  
  Ðþò Íá  |  Ðßíáêåò  |  Öùôïãñáöéêü Áñ÷åßï  |  ¸íôõðá  |  ÑùôÜôå & ÁðáíôÜìå  |  Ðåñéï÷Þ Ìåëþí |  Προúüντα Stock  
     

 

ÍÅÁ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012
   

Συναγερμüς στη ΔΕΗ μετÜ τη μαζικÞ στροφÞ των καταναλωτþν στις ηλεκτρικÝς συσκευÝς θÝρμανσης

   

Aπρüβλεπτες επιπτþσεις στην ομαλÞ τροφοδοσßα της χþρας με φυσικü αÝριο και ηλεκτρικÞ ενÝργεια Ýχει επιφÝρει το μÝτρο της εξßσωσης των ειδικþν φüρων πετρελαßου κßνησης και θÝρμανσης.

Tα νοικοκυριÜ Ýκλεισαν τους καυστÞρες πετρελαßου προκειμÝνου να αποφýγουν το υψηλü κüστος για θÝρμανση και στρÜφηκαν στα κλιματιστικÜ και κÜθε εßδους ηλεκτρικÝς συσκευÝς, εκτοξεýοντας τη ζÞτηση για ηλεκτρικÞ ενÝργεια και φυσικü αÝριο σε επßπεδα ρεκüρ.

Tην περασμÝνη μÜλιστα ΠαρασκευÞ δοκιμÜστηκαν οι αντοχÝς του ηλεκτρικοý συστÞματος και φυσικοý αερßου και οι αρμüδιες αρχÝς υποχρεþθηκαν να λÜβουν Ýκτακτα μÝτρα για να καλýψουν τη ζÞτηση. H κατÜσταση αποδεßχτηκε διαχειρßσιμη, το ανησυχητικü ωστüσο εßναι η διαπßστωση üτι η κατÜσταση που διαμορφþνεται καθιστÜ την αξιοπιστßα του ηλεκτρικοý συστÞματος ευÜλωτη για üλη τη διÜρκεια της χειμερινÞς περιüδου.



Στα üρια οι αντοχÝς του ηλεκτρικοý συστÞματος
και του φυσικοý αερßου


Για üλο τον χειμþνα

Aρμüδιες πηγÝς, περιγρÜφοντας το πρüβλημα στην «K», τüνιζαν üτι το σýστημα ηλεκτρισμοý και φυσικοý αερßου θα βρßσκεται καθ’ üλη τη διÜρκεια του χειμþνα στα üριÜ του, που σημαßνει σε κατÜσταση εκτÜκτου ανÜγκης, φαινüμενο που μÝχρι σÞμερα εμφανιζüταν μüνο σε þρες αιχμÞς και υπü ειδικÝς συνθÞκες, üπως για παρÜδειγμα πÝρυσι τον ΦεβρουÜριο με το Ýλλειμμα φυσικοý αερßου λüγω των ακραßων καιρικþν συνθηκþν στη ΔυτικÞ Eυρþπη, τα BαλκÜνια και την Tουρκßα.

Tο πρüβλημα προÝκυψε την περασμÝνη ΠαρασκευÞ üταν σημειþθηκε ρεκüρ κατανÜλωσης φυσικοý αερßου και κατακüρυφη αýξηση της ζÞτησης σε ηλεκτρικÞ ενÝργεια λüγω της γενικευμÝνης χρÞσης κλιματιστικþν και Üλλων ηλεκτρικþν συσκευþν για θÝρμανση.

H κατανÜλωση αερßου Ýσπασε κÜθε ρεκüρ και Ýφτασε στα 190.000 κυβικÜ μÝτρα (16 εκατομμýρια κιλοβατþρες) Ýναντι ρεκüρ 170.000 κυβικþν μÝτρων πÝρυσι τον ΦεβρουÜριο. Tην ßδια ημÝρα η ζÞτηση σε ηλεκτρικÞ ενÝργεια ξεπÝρασε τα 8.000 μεγαβÜτ, ισχý ασυνÞθιστα υψηλÞ για τον ΔεκÝμβριο και μÜλιστα σε περßοδο οικονομικÞς ýφεσης. H αυξημÝνη ζÞτηση σε ηλεκτρικÞ ενÝργεια αποδßδεται απü τη ΔEH αποκλειστικÜ στη χρÞση της για θÝρμανση, αφοý τον NοÝμβριο η ζÞτηση σε ηλεκτρισμü Þταν μειωμÝνη σε σχÝση με τον αντßστοιχο μÞνα του 2011 κατÜ 11%.

H κατÜσταση σÞμανε συναγερμü στα επιτελεßα της ΔEΠA και της ΔEH. Για τη διαχεßριση του προβλÞματος χρειÜστηκε οι ιδιωτικÝς μονÜδες ηλεκτροπαραγωγÞς φυσικοý αερßου να περιορßσουν την απüδοσÞ τους Ýτσι þστε να εξοικονομηθεß καýσιμο για να μην ξεμεßνουν τα νοικοκυριÜ και οι επιχειρÞσεις που το χρησιμοποιοýν.

H ΔEH υποχρεþθηκε επßσης να περιορßσει τη λειτουργßα των μονÜδων φυσικοý αερßου και να κÜνει εκτεταμÝνη χρÞση των υδροηλεκτρικþν «ρßχνοντας» στο σýστημα υδροηλεκτρικÞ ισχý 1.500 MW Ýναντι προγραμματισμοý για 750 MW. H απρüβλεπτη εξÝλιξη της ζÞτησης σε φυσικü αÝριο και ηλεκτρικÞ ενÝργεια υποχρεþνει τη ΔEΠA και τη ΔEH να αναπροσαρμüσουν τους σχεδιασμοýς τους. H ΔEΠA Ýχει Þδη ζητÞσει απü την Aλγερßα, που αποτελεß βασικü προμηθευτÞ της σε LNG (υγροποιημÝνο φυσικü αÝριο) να αυξÞσει την ποσüτητα αερßου απü τα 70 χιλ. κυβικÜ που ανÝμενε για τις 26 Δεκεμβρßου στα 145 χιλ. κυβικÜ μÝτρα και να επισπεýσει την παρÜδοσÞ του στη Pεβυθοýσα στις 19 του μηνüς.

Εκτακτα φορτßα

ΠαρÜλληλα η διοßκηση της ΔEΠA επανεξετÜζει τον προγραμματισμü της για Ýκτακτα φορτßα LNG το δßμηνο Iανουαρßου-Φεβρουαρßου üπου ανÝμενε αιχμÞ της ζÞτησης για νωρßτερα, ενþ στην ßδια κατεýθυνση φαßνεται να κινοýνται και οι ιδιþτες προμηθευτÝς φυσικοý αερßου. Aξßζει να σημειωθεß üτι η ΔEΠA την περασμÝνη ΠαρασκευÞ ζÞτησε απü την Gazprom, η οποßα παραδßδει στα σýνορα με τη Bουλγαρßα τις ελÜχιστες συμβολαιοποιημÝνες ποσüτητες, αýξηση κατÜ Ýνα ποσοστü για να καλυφθεß η ζÞτηση, αßτημα που ικανοποιÞθηκε μüνο θεωρητικÜ. Oι Pþσοι δεν αρνÞθηκαν, οι αυξημÝνες ποσüτητες ωστüσο δεν Ýφτασαν ποτÝ στο ελληνικü σýστημα και αυτü που ειπþθηκε στη ΔEΠA εßναι üτι παρακρατÞθηκαν απü χþρες διÝλευσης λüγω αυξημÝνης ζÞτησης και σε αυτÝς. Tο θÝμα αυτü σε συνδυασμü με το αντικειμενικü γεγονüς της περιορισμÝνης δυναμικüτητας του συστÞματος μÝσω του οποßου τροφοδοτεßται η EλλÜδα με ρωσικü αÝριο δημιουργεß μια εýλογη ανασφÜλεια στις ελληνικÝς αρχÝς για το κατÜ πüσο μπορεß να στηριχτεß στην Gazprom για την κÜλυψη των αυξημÝνων αναγκþν της σε αÝριο.

Eνα εßδος αντßστοιχης ανασφÜλειας δημιουργεß στη ΔEH η αναξιοπιστßα των λιγνιτικþν της μονÜδων. Δεν μπορεß να εßναι σßγουρη για την απüδοση των παλαιþν μονÜδων της, ενþ δεν Ýχει διασφαλßσει την τροφοδοσßα της μονÜδας της Mελßτης που αποτελεß τη ναυαρχßδα του λιγνιτικοý της δυναμικοý. Mε αυτÜ τα δεδομÝνα, σε συνθÞκες παρατεταμÝνου ψýχους τßθεται εν αμφιβüλω η αξιοπιστßα και του συστÞματος φυσικοý αερßου και του ηλεκτρισμοý.


Tης Χρυσας Λιαγγου

top