Η Εταιρία | Επικοινωνία | Μετάβαση στη αρχική
  Μετάβαση στη αρχική

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

   Νέα  |  Προϊόντα  |  Ενδεικτικά Έργα  |  Θεωρήματα - Νόμοι  |  Συνδεσμολογίες  |  Σύνδεσμοι  |  Διάφορα  |  F.A.Q.  
  Πώς Να  |  Πίνακες  |  Φωτογραφικό Αρχείο  |  Έντυπα  |  Ρωτάτε & Απαντάμε  |  Περιοχή Μελών |  Προϊόντα Stock  
     

 

ΔΙΑΦΟΡΑ
   

Νέα συστήματα θυροτηλεόρασης

Γράφουν οι κ.κ.: Βασίλειος Χαρβαλιάς * ,
και Φώτης Μαλάμης**


Χρήση μειωμένου αριθμού καλωδίων, παροχή αυξημένου ελέγχου και ασφάλεια κάθε χώρου.

Αποτελούν την απαραίτητη. προϋπόθεση για να μπούμε σε ένα σπίτι ή σ' ένα επαγγελματικό κτίριο. Τα συστήματα θυροτηλεόρασης μπορεί πλέον να επιτελούν πιο σύνθετες εργασίες απ' ότι στο παρελθόν, η εγκατάσταση όμως και η χρήση τους είναι τώρα πια ευκολότερη από ποτέ.

Εξαρτήματα συστήματος

  • Ένα τροφοδοτικό ρεύματος.
  • Ένα εξωτερικό ταμπλό μαζί με κάμερα τηλεόρασης, θυρομεγάφωνο και μια σειρά από μπουτόν που καλούν τους ενοίκους.
  • Ένα μόνιτορ για κάθε ένοικο.

Κλασική εγκατάσταση με ομοαξονικό

Χρειάζονται 6 κοινά καλώδια να φέρουν το ρεύμα και τα οπτικά σήματα στα διάφορα μόνιτορ, ένα καλώδιο κλήσεως για κάθε έναν από τους ενοίκους και ένα ομοαξονικό καλώδιο μα φέρνει το οπτικό σήμα σε όλα τα μόνιτορ. Το ομοαξονικό καλώδιο απαιτείται για να αποφευχθούν οι διαταραχές, οι οποίες πάντα παρουσιάζονται σε κάθε είδους εγκατάσταση και οι οποίες μειώνουν την ποιότητα του οπτικού σήματος.

Φιλοσοφία « Bitron video »

Η τεχνολογία 4+1 που επιφέρει μείωση κατά 40% του χρόνου εγκατάστασης, είναι μια φιλοσοφία εγκατάστασης του video system που εφηύρε πρώτη η ΒΙΤΡΟΝ το 1986, χρησιμοποιώντας μόνο 4 κοινά καλώδια και ένα καλώδιο για κάθε έναν ένοικο.Η εγκατάσταση δεν απαιτεί ομοαξονικό καλώδιο, καθώς όλες οι διαταραχές -οι οποίες φυσιολογικά προκύπτουν κατά τη μεταφορά του οπτικού σήματος μέσω καλωδίων- έχουν εξαλειφθεί από ένα ειδικό ηλεκτρονικό κύκλωμα που αποτελεί τη βάση του κάθε μόνιτορ

Με τα ασύρματα θυροτηλέφωνα, όπου κι αν είστε, στο
σπίτι ή στον κήπο, μπορείτε να μιλάτε με τον επισκέπτη
σας και να του ανοίγετε την πόρτα. Η απόσταση
φθάνει περίπου τα 500μ. Μια ποικιλία χρωμάτων και υλικών καλύπτει τις απαιτήσεις και του απαιτητικού
αρχιτέκτονα και του δύσκολου πελάτη.

Φιλοσοφία BUS

Σ' αυτή την περίπτωση έχουν καταργηθεί οι επιστροφές και έχουμε ανάλογα 5 ή 2 καλώδια κοινά παντού.
Με σκοπό τον περιορισμό των διαταραχών στο κύκλωμα, ώστε αυτό να λειτουργεί σωστά, είναι σημαντικό η διαταραχή να φτάνει με τον ίδιο τρόπο και στα δυο καλώδια που φέρουν το οπτικό σήμα. Οι πιθανότητες να συμβεί το παραπάνω αυξάνονται, όσο πιο κοντά είναι μεταξύ τους τα καλώδια. Γι' αυτό προτείνεται να χρησιμοποιηθεί ένα συνεστραμμένο ζεύγος καλωδίων για το οπτικό σήμα, όταν οι αποστάσεις είναι πάνω από 100 m.
Στην τεχνολογία 4+1 έχουμε 4 καλώδια (2 για το σήμα video και 2 για την τροφοδοσία, 19 V), συν ένα καλώδιο της επιστροφής το οποίο υποστηρίζει την κλήση, την ομιλία και το κουδούνι. Εάν επιθυμούμε αυτόκληση, χρειαζόμαστε ένα επιπλέον καλώδιο. Τέλος, χρειαζόμαστε και 4 καλώδια για τροφοδοσία από το τροφοδοτικό προς την μπουτονιέρα. Τα πλεονεκτήματα του 4+ N Video System είναι ότι έχουμε αρκετά καλύτερη εικόνα από το ομοαξονικό, αποφυγή του ομοαξονικού, χρήση λιγότερων καλωδίων και δυνατότητα μετασχηματισμό ενός υπάρχοντος 4+Ν συστήματος θυροτηλεφώνου σε θυροτηλεόραση.

Διατομή καλωδίων

Η διατομή καλωδίων σε μια εγκατάσταση είναι πολύ σημαντική. Κάθε ηλεκτρικό καλώδιο έχει όντως μια ηλεκτρική αντίσταση κατευθείαν αναλογική στο μήκος του και αντίστροφα αναλογική στη διατομή του. Αν η αντίσταση του καλωδίου αυξάνεται υπερβολικά, θα υπάρχει πτώση τάσεως που θα εμποδίζει το σύστημα να λειτουργεί σωστά.

Η διακλάδωση του οπτικού σήματος

Είσοδος \ Έξοδος
Το σύστημα αυτό είναι περισσότερο οικονομικό αλλά λιγότερο πρακτικό, εφόσον είναι αναγκαίο να οδεύει μέσα και έξω από κάθε διαμέρισμα με τα καλώδια του συστήματος. Έχει όμως αρκετά καλό αποτέλεσμα όσον αφορά την αντανάκλαση (είδωλο).

Διακλαδωτές στον όροφο

Το συγκεκριμένο σύστημα απλουστεύει την εγκατάσταση, επιτρέποντας διακλάδωση από μια κοινή στήλη. Απαιτεί την εγκατάσταση ενός SD 55 διακλαδωτήρα κάθε μόνιτορ από τα 4 κι έχει πολύ καλό αποτέλεσμα όσον αφορά την αντανάκλαση (είδωλο).

Συστήματα με επιπρόσθετη κάμερα

Είναι επίσης πιθανό να υπάρχει εγκατάσταση στην οποία, εκτός από το είδωλο που έρχεται από την κάμερα στην μπουτονιέρα, το μόνιτορ μπορεί επίσης να δείχνει το είδωλο που έρχεται από μια δεύτερη CCTV TV κάμερα εγκατασταθεί ξεχωριστά.

Συστήματα με δύο κομμάτια

Είναι πιθανό να υπάρχει σύστημα θυροτηλεόρασης όπου η κάμερα αντί να είναι μέσα στην μπουτονιέρα, να είναι τοποθετημένη ξεχωριστά, χρησιμοποιώντας μια στάνταρ CCTV κάμερα. Σ' αυτή την περίπτωση, ο εξωτερικός πίνακας θα χρησιμοποιήσει ένα στάνταρ θυρομεγάφωνο.

Δεσμευμένη λειτουργία

Σε ένα σύστημα video με διάφορους εισόδους στο αυτόματο σβήσιμο, ο τελευταίος επισκέπτης που καλεί είναι αυτόματα συνδεδεμένος στη στήλη, κλέβοντας τη γραμμή από άλλον πιθανό επισκέπτη που ήδη μιλάει εκείνη τη στιγμή. Για να ξεπεραστεί αυτή η ενόχληση, τα ρελέ είναι εφοδιασμένα με τη «δεσμευμένη» λειτουργία, η οποία προσωρινά αναστέλλει την πιθανότητα κλήσης από άλλες μπουτονιέρες όσο μία μπουτονιέρα είναι απασχολημένη.

Συστήματα με διάφορες εισόδους

Αποτελούν πλέον μια από τις πιο συνηθισμένες εγκαταστάσεις θυροτηλεόρασης, καθώς ο ενδιαφερόμενος πελάτης θέλει να έχει τον έλεγχο σε παραπάνω από μία εισόδους. Σ' αυτή την περίπτωση έχει τη δυνατότητα - βάσει ειδικών ρελέ- να μιλάει, να βλέπει και να ανοίγει την πόρτα μόνο στη συγκεκριμένη είσοδο από την οποία έχει την κλήση.

Ενδοεπικοινωνία σε συστήματα Video

Τέτοιο σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί σε ένα διαμέρισμα προσθέτοντας τις συσκευές ενδοεπικοινωνίας και το απαραίτητο ρελέ και τροφοδοτικό. Η τοποθέτηση μεταξύ ενοίκων διαφορετικών διαμερισμάτων μπορεί να γίνει προσθέτοντας ένα ειδικό ρελέ και ένα τροφοδοτικό, κοινά για όλο το σύστημα.

Σετ θυροτηλεόρασης - θυροτηλεφώνου.

Εκτός από τη θυροτηλεόραση που είναι για εγκαταστάσεις πολλών διαμερισμάτων, υπάρχουν και τα σετ θυροτηλεόρασης για μια ή δυο κατοικίες. Σ' αυτά υπάρχει και η δυνατότητα να έχουμε μέχρι δυο εισόδους με κάμερα, 2-3 οθόνες εσωτερικά στα διαμερίσματα, καθώς και θυροτηλέφωνα.
Η φιλοσοφία τους είναι πάλι η ίδια με την επεκτάσιμη θυροτηλεόραση, με χρήση ή όχι του ομοαξονικού καλωδίου. Το ίδιο ισχύει και στα θυροτηλέφωνα για μονοκατοικίες, τα οποία είναι επεκτάσιμα, μπορούμε δηλαδή να έχουμε δυο ή παραπάνω εισόδους και ενδοεπικοινωνία σε δυο διαμερίσματα το πολύ.

Συστήματα θυροτηλεφώνου

Εξαρτήματα του συστήματος :

  • Ένα τροφοδοτικό.
  • Ένας εξωτερικός πίνακας με μια σειρά κουμπιών που καλούν τους ενοίκους.
  • Ένα θυροτηλέφωνο για κάθε ένοικο.

Υπάρχουν δυο τύποι συστημάτων καλωδίων : το «4+ n» και το «1+ n».
Το σύστημα θυροτηλεφώνου «4+ n » είναι ένα στάνταρ σύστημα εγκατάστασης θυροτηλεφώνου που χρησιμοποιεί 4 κοινά καλώδια συν ένα για κάθε έναν από τους ενοίκους. Είναι το γνωστό παραδοσιακό σύστημα, στο οποίο κάθε καλώδιο έχει τη δική του λειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι ένα λάθος επηρεάζει μόνο μία λειτουργία και ότι επιτυγχάνεται σχεδόν πλήρης συμβατότητα θυροτηλεφώνων διαφορετικών εταιριών.
Το σύστημα «1+ n» είναι μία διαφορετική ιδέα συστήματος εγκατάστασης θυροτηλεφώνου που χρησιμοποιεί 1 μόνο κοινό καλώδιο συν ένα για κάθε έναν από τους ενοίκους. Αυτό σημαίνει χρήση μειωμένου αριθμού καλωδίων, πιθανότητα αντικατάστασης των συστημάτων με κουδούνια, ανάγκη διόδων στον πίνακα, λιγότερες συνδέσεις (και συνεπώς λιγότερο χρόνο για εγκατάσταση) και, τέλος, χρήση ειδικευμένου θυροτηλεφώνου λιγότερο συμβατό με συστήματα διαφορετικών εταιριών.

* Ο κ. Λορέντζο Ρατίν, είναι υπεύθυνος τεχνικής εξυπηρέτησης της εταιρίας Rakson - Ραβάνης Κωνσταντίνος & Σια ΟΕ.
** Ο κ. Φώτης Μαλάμης είναι υπεύθυνος τεχνικού τμήματος της εταιρίας Rakson - Ραβάνης Κωνσταντίνος & Σια ΟΕ.